Friday, March 31, 2006

The Ultimate Online Reference


Wikipedia

I Love Wikipedia. I visit them at least 5 times a day.

Google Pages

It's always an honour to have your stuff hosted at Google. Now anybody can have their W3C Standard compliant pages at Google Pages. Editing is simple. Too simple for advance users. You cannot edit the source code. WYSISYG!

  • Google Page Creator is a free online tool that makes it easy for anyone to create and publish useful, attractive web pages in just minutes.

  • No technical knowledge required.Build high-quality web pages without having to learn HTML or use complex software.

  • What you see is what you'll get.Edit your pages right in your browser, seeing exactly how your finished product will look every step along the way.

  • Don't worry about hosting.Your web pages will live on your own site at http://yourgmailusername.googlepages.com
You have to sign-up on the waiting list. And you got to have Gmail account too. Cekidaut!!

Lampu Ajaib

Keychain ni dalam dia ada Gaseous Tritium. Tak perlu tau apa jadahnye menatang ni. Yapi yang pasti ia ada kaitan ngan nuklear/radioaktif gitu. Keychain ni dia cakap akan menyala straight sampai 12 tahun lamanya sampai naik hangin kita nengok. Sungguh hebat! Kalau aku ada duit nanti aku nak import bebanyak pastu jual kat sini.
Link

Wednesday, March 29, 2006

Minyak Naik?

Marah bila minyak naik? Anda tak keseorangan... Tunjuk perasaan ini diadakan pada Ahad lepas. 26 March lepas. link

Saturday, March 25, 2006

Musti Tonton: Pesta Malam Indonesia

Tarikh : 15 April 2006
Tempat : Stadium Merdeka, Kuala Lumpur
Waktu : 3pm - 11pm (8 jam beb..)

Saksikan DEWA 19, PADI, ARI LASSO, GIGI, ADA BAND, RATU, COKELAT dan UNGU dalam konset artis Indonesia TERBESAR di MALAYSIA!!!

Tiket-tiket berharga RM80, RM60, RM50 boleh dibeli kat Maxis Center, Tower Records dan Music Valley.

Friday, March 24, 2006

Lawan Spam

Tu pasal aku tak letak alamat e-mail aku kat mana-mana. Ada robot (spam-bot) pegi cari alamat e-mail dari website, blog, forum dll pastu digunakan untuk marketing. Kalau zaman Hotmail dulu, setengah hari je dah penuh inbox. Skang kita boleh lawan balik spammers ni.
Link

Yes, you can stop time

I've realise this method long ago, but dont have the guts to tell anyone. Until i found this site.
Link

Wednesday, March 22, 2006

Language Tools

自動的に翻訳される
Nak tahu maknanya dalan English, ok cuba pergi ke laman web ini, menarik
Gunakan program ini untuk berbual dalam byk bahasa

Language Tools

Monday, March 20, 2006

12 kamera baru Panasonic padat, jelas

PANASONIC perkenal empat kamera digital baru dalam siri Lumix serta lapan kamera video digital dalam siri e-Cam Mini DV dan DVD yang dilengkap dengan pelbagai ciri menarik.Kamera digital Lumix kecil dan padat tapi kaya dengan ciri dimajukan berasaskan teknologi terkini termasuk Mega OIS serta High Sensitivity Mode, manakala lapan model baru eCam dengan 3CCD dan OIS.

Pengarah Urusan Panasonic Malaysia Sdn Bhd, Hiroshi Nakamura, berkata Mega OIS ialah teknologi penstabil imej yang digabungkan dengan High Sensitivity Mode, bagi menghasilkan imej mantap dan jelas walaupun tangan bergoyang ketika mengambil gambar.

Lumix FX01 (RM1,599), TZ1 (RM1,599) dan FZ7 (RM1,799) menggunakan lensa Leica, manakala LS2 (RM799) dilengkapi lensa Lumix DC Vario.

FX01 ialah kamera digital terkecil di dunia dengan lensa sudut lebar 28mm dan TZ1 adalah terkecil di dunia dengan keupayaan zum sehingga 10 kali.

FZ7 yang boleh zum hingga 12 kali, adalah model eksklusif untuk pengguna baru hingga bertaraf profesional, manakala LS2 pula bersaiz kecil tapi bergaya dengan ciri Mega OIS dan oleh hanya dua bateri AA.

Lapan kamera video digital baru pula ialah lima dari standard Mini DV dan tiga DVD. Dijual pada harga dari RM1,399 hingga RM3,999 dan boleh zum optikal dari 10 kali hingga 30 kali.

Lima daripadanya ialah jenis 3CCD dalam saiz yang lebih kecil berbanding kamera 3CCD sebelum ini yang agak besar dan berat.

3CCD digabung dengan Mega OIS dan High Sensitivity Mode akan menghasilkan gambar atau imej paling cantik untuk menarik perhatian pengguna baru mahupun profesional.

Mereka juga ada pilihan untuk model storan pada pita Mini DV atau terus ke cakera DVD.

Antara ciri terbaru kamera video baru itu ialah ‘Anti Ground Shooting’ atau anti ambil gambar lantai/tanah. Ia ciri terbaik bagi pengguna yang sering lupa mematikan fungsi merakam, kerana walaupun pengguna terlupa ia akan mati sendiri jika terambil imej di bawah lantai atau tanah. Fungsi itu menjimatkan bateri.

pls visit lumix

Thursday, March 16, 2006

New Movies : Musti Tonton!

The Fast and the Furious: Tokyo Drift
We know the movie will come to this. Drifting. Watch the cool trailer.
Link

Monday, March 13, 2006

calendar islam

Bagi sesiapa yg tidak tahu tarikh kelahiran dalam bulan islam boleh lah refer disini calendar islam

Sunday, March 12, 2006

Search Di Google Cara Terbalik

Pernah terbayang tak macam mane kalo korang kene guna cermin (ape2 cermin la..) semasa membuat carian di Google?
Cekidaut kat sini > Millenium Inspiration

Thursday, March 09, 2006

Kuala Lipis mini zoo reopening

Dengan ini diisytiharkan bahawa mini zoo lipis telah dibuka semula pada hari sabtu lepas(4-MAC). Selepas beberapa tahun tak buka akhirnya buka jugak dia. Aku tak pi hari sabtu sebab aku ada kerja kat selatan. Dan aku dah pi hari keesokannya. agak banyak binatang yang ada di sana. tiket masuk ialah RM2 untuk dewasa dan aku tak ingat sangat untuk kanak-kanak. RM1.50 kot, tak pun RM1. Datangla beramai-ramai ke sana.

Wednesday, March 08, 2006

apa itu juring?

geng.

korang selalu dengar rancangan realiti kat tv tu kan?.macam-macam tok nenek rancangan ada kan?.

jadi.

kat dunia blog pun ada gak.

blog realiti yang pertama seumpamanya.

check itu out!.

APA ITU JURING?.

Monday, March 06, 2006


aku nak kongsi pasal komik anak tempatan kita ni, komik berunsurkan islam. jom masuk irwan comic

Sunday, March 05, 2006

Lawak. Gerenti.

Bila boring-boring aku selalu baca comic strip ni. Gerenti lawak. Link

Tayar yang takkan pancit

Jangan tak caya. Tayar beskal ni takkan pancit.
Aimed at recreational riders and cycling enthusiasts, the new next-generation Armadillo family of road, off-road, and hybrid tires is the result of an intensive two-year collaboration between Specialized and DuPont to combine the ride and handling of the company’s premium cycling tires with an innovative three-stage flat-protection technology. Armadillo casings feature a subtread barrier of DuPont Kevlar fabric impregnated with a Kevlar-engineered elastomer that seals all gaps in the fabric weave.
Link

Help Pakistani Blogger

Over the past few days, The Freedom of Expression of Pakistani Bloggers has been under attack by some, if not all, Internet Service Providers (ISPs) who has chosen to block all blogs hosted on the blogspot.com domain. Political pressure groups have protested to the government to block those web sites displaying the controversial cartoon images of Prophet Muhammed (PBUH) that were hosted on the net. But instead of blocking specific sites, ISPs have simply blacklisted the entire domain, causing thousands of blogs to be inaccessible for viewing or authoring in Pakistan.

A support banner from Help-Pakistan.com (Link)
Action Group Against Blogspot Ban in Pakistan (Link)
Digg the story: Blogspot Censored in Pakistan.

Thursday, March 02, 2006

Bercanda Di Tepian Tasik

Sejarah bakal tercipta dalam kamus pengandalan event anak2 muda. Bercanda Di Tepian Tasik, a fest of diy zines, orgazined thru a collaboration of Papakerma, Artport, Propamedia Records and Revolt & Chaos Records.

Experience the tones of zines and undergorund's literatures!!

AKTIVITI: BERCANDA DI TEPIAN TASIK
TARIKH: 11.3.06 [Sabtu]
MASA: 10 pagi - lewat malam
TEMPAT: Artport, Galeri Shah alam, Tasik Shah Alam.
TIKET: Donasi [sumbangan ikhlas dari anda ini akan digunakan untuk membayar kos instrument dan juga kos-kos berbayar yang lain. Jadi, donate-lah sebanyak mungkin.terima kasih.]

Lanjut? Cekidaut:
+Deni
+Papakerma

p/s: Sila klik on d pic to view the FLYER of Bercanda Di Tepian Tasik

Wednesday, March 01, 2006

Illusions and Paradoxes


nengok gambar2 ni menyebabkan mata aku berpinar2, sampai tahap nak muntah.

lagik gambar, cekidaut Link Posted by Picasa

The Real Camera Phone

The K800, shown here, and the K790 are the first Sony Ericsson camera phones to carry the Cyber-shot brand name, which Sony uses to market its digital cameras.
Link